Castello di Vezio hoog boven op de berg bij Varenna

jan 6, 2017Italiaanse meren

Boven de kustplaats Varenna aan het Comomeer, in de gemeente Perledo, ligt Castello (kasteel) di Vezio boven op een grote rots. Het kasteel is in de  11de eeuw gebouwd maar waarschijnlijk zelfs op oudere bebouwing. In de loop der jaren zijn er steeds meer dingen bijgebouwd. In 1891 zijn er graven uit de ijzertijd ontdekt en in 1956 werden er zwaarden, helmen en speren gevonden. Ook heeft het kasteel kerkers uit de eerste wereldoorlog

De belangrijkste toren is vierkant, evenals de kantelen van het kasteel die nog heel goed zijn behouden. Het kasteel is gebouwd op een rots en heeft daardoor een adembenemend uitzicht over het Comomeer, de baai van Menaggio en het schiereiland waar Belaggio ligt.

Via een onverharde weg, aan de noordkant van het kasteel, kom je bij het kasteel. In het voorjaar groeien hier mooie bloemen. Wanneer je door de poort loopt kijk je links uit over het Comomeer. Wanneer je tegen de reling aanleunt kun je Varenna onder je zien liggen. Via een trap kom je uit in een boomgaard met olijfbomen. In de tuin zijn ondergrondse loopgraven aanwezig voor de verdedigingslinie Cadorna, die elke aanval van de Duitsers vanuit het bekken van Menaggio moest afweren.

Het kasteel is van Maart tot November elke dag geopend alleen als het weer erg slecht is niet. Let op want honden zijn er niet toegestaan. De openingstijden zijn ongeveer van 10.00 tot 18.00 uur. Het kasteel is eenvoudig te bereiken vanaf onze chalets door gebruik te maken van het veerpont vanaf Menaggio naar Varenna. Menaggio is ongeveer 15 min. rijden van Porlezza. Vanaf Varenna is het ongeveer 45 min. lopen. Let op want het pad is nogal steil met veel stenen. Het is echter zeker de moeite waard want het uitzicht is schitterend en de tuinen rond het kasteel zeker ook. Bij het kasteel is een klein restaurant.