Colico en het klooster van Piona in de noordelijkste punt van het Comomeer

jan 29, 2017Italiaanse meren

Helemaal in het Noorden van het Comomeer ligt Colico, een op het eerste oog onopvallend dorpje dat ver weg ligt van de andere meer bekendere plaatsen langs het Comomeer. Het dorp ligt aan de voet van de Monte Legnone. Deze indrukwekkende berg heeft een hoogte van 2600 meter en is daarmee de hoogste berg rond het Comomeer. Vanuit Colico kun je alle kanten op: langs het meer richting Lecco, of richting Menaggio/ Como, maar ook naar de wintersportgebieden zoals Madesimo, Bormio en St. Moritz.

Colico heeft een leuke boulevard met diverse terrasjes en winkeltjes waar het goed toeven is zowel in het hoogseizoen als in voor- en najaar. Wij bezochten Colico in November op een heerlijk zonnige dag! Ook vertrekt de rondvaartboot vanaf de boulevard van het dorp. Met deze rondvaartboot kun je diverse plaatsen rond het Comomeer bezoeken. De mogelijkheid bestaat om vanuit Menaggio op slechts 15 min. van onze chalets per boot naar Colico te varen.

Net buiten Colico ligt het Lago di Piona, door de toeristen bij het Comomeer ook wel ‘de baai’ genoemd. Op het Lago di Piona heerst rust, varen is hier toegestaan, maar enkel met gematigde snelheid! Aan het Lago di Piona vind je diverse strandjes. Op de punt van ‘de baai’ vind je het klooster van Piona. Dit oude klooster ademt nog de sfeer uit van honderden jaren geleden in de bloeitijd van het Christendom toen generaties van monikken hier leefden en werkten.

In de heuvels bij Colico is het oude fort van Montecchio gebouwd. Het fort stamt uit de eerste wereldoorlog en is het enige fort in Europa dat beide wereldoorlogen heeft overleeft. Een bezoek is zeker de moeite waard echter alleen mogelijk met een gids en duurt ca. 50 min.

Colico heeft een heel gezellige haven, een leuke boulevard met diverse terrasjes en winkeltjes. Colico is in de winterperiode de poort naar de noordelijke wintersportgebieden van de Alpen en ligt op korte afstand van Sankt Moritz, de bekende en mondaine wintersportplaats gelegen op zo’n 1800 m. Hierdoor is de garantie op sneeuw erg hoog, dit in tegenstelling tot de ons meer bekende wintersportgebieden in Oostenrijk en Zwitserland.

Zoek je naar rust en naar het minder toeristische Italië dan is een bezoek aan het Klooster van Piona een absolute aanrader. Het klooster van Piona ofwel de abdij van Piona is bekend als: Abbazia di Piona. Het Abbazia di Piona is een kleine, maar prachtige Romaanse kloosterhof, omgeven door stenen abdijgebouwen. In het Klooster wordt al eeuwenlang door de cisterciënzer monniken kruidenlikeur gemaakt volgens een oud recept. Er bestaan zeer veel verschillende soorten likeur die allemaal een helende werking hebben gericht op en specifieke kwaal. In de kloosterwinkel kun je proeven en kopen en wordt je geholpen door een oude monnik die onverstaanbaar uitleg geeft. Ik heb er niets van begrepen maar de likeur smaakte super!

Ook zin om Colico en omgeving te bezoeken vanuit onze Chalets Bella Villetta in Porlezza aarzel dan niet ons te contacteren. Colico is te bereiken met de auto of met de boot in ca. 1.5 uur vanaf Porlezza. Het is goed te combineren met de Abdij van Piona en het hoog gelegen fort Montecchio en daarmee een hele leuke dagtocht. Wij posten regelmatig blogs met interessante en leuke dagtochten in het noordelijk merengebied van Italië waar wij ook zelf zijn geweest. Allemaal goed te bereiken vanaf onze chalets in Porlezza. Volg ons ook op Facebook!