Het Ortameer is een onverwachte en paradijslijke verassing

jan 4, 2017Italiaanse meren

Het Ortameer  is één van de kleinste meren in het noorden van de Italiaanse regio Piëmonte en is slechts 14 km lang en ongeveer 2 km breed. De weg rond dit verassende en paradijslijk gelegen meer is 33 km lang. Het meer doet beslist niet onder voor de grotere meren in de omgeving zoals het Lago Maggiore en het Comomeer maar is door zijn ligging totaal niet bekend bij de meeste italië-gangers.

Door de ligging van het Ortameer ook wel Lago d’Orta genoemd, midden tussen de bergen, en door de  bijzondere lichtval, heeft het meer een prachtige en romantische schoonheid. Midden in het meer ligt het piepkleine Isola San Giulio en daar lijkt de tijd te zijn stil gezet. Het eiland wordt nog altijd gedomineerd door het klooster dat nog veel geestelijken herbergt. Een aanrader is een bezoek aan dit uniek gelegen eiland en de wandeling der stilte maken. Op goed gekozen punten is er een mooie tekst te lezen die doet bezinnen en het leven doet overpeinzen. Door zijn onbekendheid bij de gemiddelde vakantieganger die Noord-Italië tref je er nog een aangename authentieke sfeer aan die je bij de grotere meren weleens mist.

De belangrijkste en meest toeristische plaats bij het Ortameer is Orta San Giulio. Het heeft nog een mooi middeleeuws centrum. Orta San Giulio is, onder meer, beschreven door de 19e eeuwse Franse schrijver Honore de Balzac. De Italiaanse Dolce Vita van het stadje bied voldoende mogelijkheden voor een aangenaam bezoek aan dit mooie meer op slechts 1 uur en 50 min. rijden van onze chalets Bella Villetta. Bezoek vooral ook Piazza Motta met een aantal goede restaurants en cafés met gezellig drukke terrassen. En natuurlijk ook Sacro Monte, de Heilige berg, waar diverse kapellen zijn te zien met beeldengroepen uit de Middeleeuwen.

In het Benedictijner klooster op het Isola san Guillio houden nonnen zich onder meer bezig met het restaureren van wandtapijten en spirituele ontwikkeling. Het klooster zelf is niet toegankelijk voor het publiek, de nonnen leven er in stilte. De indrukwekkende Basilica di San Giulio is wel toegangelijk en staat bekend om de fraaie 15e eeuwse muurschilderingen.

Het voetpad rond het klooster, met de naam Via del Silenzio die bedoeld is om het eiland meditatief te verkennen zoals boven beschreven. De spirituele teksten langs de route zijn in het Italiaans.

Het Ortameer is een absolute aanrader voor mensen die meer van Italië wil zien en proeven dan de gemiddelde toerist. Het Ortameer biedt nog veel authenticiteit dat je nog maar zelden vindt. Op een kleine 2 uur rijden van onze chalets Bella Villetta maar zeker de moeite waard.