De smaak van echte Limoncello brengt Italië en de zomer in huis

mrt 18, 2017Eten en drinken

De oorsprong van Limoncello ligt in het gebied tussen Napels en Pompeij in het plaatsje Sorento. De verhalen over de ontstaansgeschiedenis lopen uiteen. In zowel Sorrento en Capri als aan de Amalfi kust claimt men de Limoncello te hebben uitgevonden. Eén verhaal is na te trekken doordat de naam werd geregistreerd. Een oude manier van merk bescherming zullen we maar zeggen. Hoe dan ook Limoncello is zeer populair geworden in Italië en ver daarbuiten.

Volgens de overlevering gebruikten vissers het als versterkertje tegen de ochtendkou in de tijd van de invasie van de Saracenen. Het is niet onwaarschijnlijk dat limoncello inderdaad al veel langer werd gemaakt. Het recept is namelijk niet bijzonder spannend en je hoeft geen doorgewinterde brouwer te zijn om het te bedenken. Vaak ligt het geheim van dit soort dingen in de eenvoud. Daarom zijn ook veel Nederlanders in de weer om zelf Limoncello te maken. Heden ten dage mag de Italiaanse likeur met recht de naam limoncello dragen wanneer het vervaardigd wordt met citroenen afkomstig uit de Napolitaanse golf tussen Sorento en Capri

Er zijn waarschijnlijk zoveel recepten om Limoncello te maken als er wegen naar Rome zijn. Zoals te zien is op de foto hiernaast zijn er helemaal niet zoveel ingredienten nodig. Het is wel een hele kunst om echte goede, bij voorkeur biologisch geteelde citroenen te vinden. Verder wordt de Limoncelle gemaakt met meer dan 95% alcohol en dat is iets wat in Nederland niet zomaar op de schappen van de Supermarkt ligt. Gelukkig dat dat geen probleem is in Italië want daar liggen de flessen met alcohol tussen de knoflook teentjes en de sardientjes.

Limoncello draait om citroenen en alcohol zeggen velen. Toch is dat maar ten dele waar. We kennen nogal wat mensen die Limoncello maken zowel in de omgeving van Porlezza Italië en in Nederland en die spreken op bijna artistieke manier over de vervaardiging van Limoncello. Eigenlijk kan ik alleen concluderen dat suiker en geduld een even belangrijke rol spelen.De hoeveelheid suiker bepaald het alcohol percentage en is zeer kritisch. Verder is er veel geduld nodig, niet alleen bij het schillen van de citroenen maar ook bij de bereiding. Het mengsel van citroen schillen en alcohol moet namelijk ca. 3 weken in een koele donkere ruimte rijpen.

Het schillen van de citroenen is een kritisch werkje. Hoe meer “wit” er bij de citroen schillen komt hoe bitterder het uiteindelijke resultaat. Er zijn mensen die dat bittere randje wel lekker vinden en voor hen is dat dus een bonus. De meeste mensen houden echter van de zachte smaak van citroen in een bedje van suiker.

Vijftien jaar geleden werd limoncello nog op kamertemperatuur geserveerd, tot iemand op het geweldige idee kwam om de likeur ijskoud te serveren. Zo is de alcoholsmaak minder heftig en smaakt het lekker fris. Ik heb in ieder geval een voorraadje in de diepvries liggen!