In deze Blog van Bella Villetta reizen we naar de top van de Monte Generoso. Deze bergtop is de hoogste top uit de wijde omgeving en daardoor bijna vanuit alle hoeken van het meer van Lugano te zien. Natuurlijk is het vergezicht op de top al even indrukwekkend. Het is voor ons de enige plek van waaruit alle belangrijke grote meren in één panorama zijn te zien, het meer van Lugano, Como en Lago Maggiore in één oogopslag.

Voor de top te bereiken moet je wel wat over hebben. Een eenvoudige autorit brengt je van Sighignola alleen maar nabij de top, er moet nog zo’n 2 uur te voet worden afgelegd om de top te bereiken. Zeker te doen als je van bergwandelen houdt maar toch een moeizaam pad over veel stenen. De meest elegante manier om de top te bereiken vanuit onze chalets in Porlezza is te rijden via Lugano naar het plaatsje Capolago.

Het plaatsje Capolago ligt in het uiterste zuiden van het meer van Lugano en de naam zegt iets over hoe belangrijk het plaatsje altijd was voor het meer. Capo is de italiaanse aanduiding voor “baas”. Het station van Capolago is een soort HUB voor treinverkeer van Lugano naar Milaan. Vlakbij het station staat al aangegeven waar je kunt parkeren en het is duidelijk dat meer mensen de klim naar de top willen doen. Het parkeren is makkelijk en het is maar een paar minuten lopen naar het station.

Op het station start de tandrad trein en die vertrekt ongeveer ieder uur. Het is een kleine trein met 2 treinstellen maar over het algemeen is er voldoende plek voor iedereen. De trein stijgt vrijwel direct naar een brug, hoog genoeg om over het reguliere spoor te kunnen rijden en dan verder tegen de hellingen. Het is best een spannende rit, zeker als je dicht bij het raampje zit. De trein lijkt tegen de helling te kleven en je hebt het idee dat ieder moment naar beneden kunt storten. Natuurlijk is dat alleen gezichts-bedrog en rijdt de trein in een onafgebroken mars naar boven. Halverwege is er een klein tussenstation voor wandelaars die nog een deel van de route naar de top te voet willen afleggen. 

 

De trein stijgt verder naar boven en je ziet het dal langzaam maar zeker steeds kleiner worden tot alles nog maar en miniatuur wereld lijkt te zijn. Na een half uur door het bos te hebben gereden verdwijnen naar verloop van tijd de bomen en overstijgen we de boomgrens. Het landschap wordt steeds overzichtelijker en de uitzichten steeds adembenemender en het wordt duidelijk dat de Monte Generoso een berg is van een heel ander kaliber dan alle andere bergtoppen in de omgeving. Er zijn skiliften zichtbaar en je begint je voor te stellen hoe dit landschap eruit zou zijn als er een paar meter sneeuw op ligt. 

Boven op de top aangekomen valt je oog direct op het stationsgebouw dat lijkt op een enorm buitenaards ruimteschip dat juist op deze dag is aangekomen voor een korte vakantie in Lugano. Het gebouw is een hoogstandje van hedendaagse architectuur maar ook bouwkunst. Zo kort naast de bergwand een dergelijk gebouw neerzetten is toch wel knap. Het bevat conferentie zalen en exposities en je kunt er een film bekijken over de architect, hoe het gebouwd is en welke uitdagingen de bouwers hebben gehad. Het is een bezoek meer dan waard. Aansluitend bevindt er zich een mooi restaurant, buffet en buitenterras waar je als je geluk hebt, lekker in de zon een lunch kunt gebruiken, koffie drinken of een a la carte maaltijd. Het bekijken van de zonsondergang is natuurlijk erg aanlokkelijk.

Vanaf het stationsgebouw kun je nog verder lopen naar de top. Er zijn veel berggeiten en koeien te zien die blijkbaar moeiteloos de stijle hellingen bewandelen. Het wandelpad voor gewone stervelingen bestaat uit stenen trappen en is op een paar verzakkingen na goed te doen. Op de top bevindt zich een soort uitkijkpost waar je bij helder weer alle grote meren van Lombardije en de Ticino kunt bekijken, Lago Maggiore, Lugano- en Comomeer in één oogopslag. Heel in de verte zijn de alpen zichtbaar en de grote en hoge besneeuwde bergen. Geen nood want een aantal grote informatie borden wijzen de weg naar iedere bezienswaardigheid in de omgeving. 

Na een uurtje heerlijk genieten op de top en een lekkere koffie met een lekker belegd broodje te hebben gegeten hebben we nog heerlijk in de zon gezeten en genoten van de serene stilte die je eigenlijk alleen hoort als een op jezelf bent en helemaal nergens meer op let. Het was eventjes wachten op de trein terug, en heb nog zitten denken hoe het was toen er nog geen elektriciteit was, en stoom locomotieven de enige machines waren die de top konden bereiken. Er is nog één stoomloc actief op het traject en meerijden kan alleen op speciale tijden maar enkele keren in het hoogseizoen. Al met al een heel mooi uitstapje op maar een klein uurtje van onze chalets. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de treinrit niet goedkoop is, en er toch rekening gehouden moet worden met ca. 50€/pp en kinderen zijn gratis. Wij raden aan met de auto te rijden tot Capolago en daar aan te sluiten op de tandrad baan. Verder even de website checken van de Monte Generose voor rijtijden en treintickets. Veel plezier!