Op pelgrimstocht naar Sacro Monte di Varese en de 14 kapellen

dec 26, 2017Bella Villetta

De Sacro Monte di Varese is waarschijnlijk de mooiste bedevaarsplek die Noord Italië rijk is. Het is dan ook niet voor niets dat de Sacro Monte di Varese op de UNESCO wereld erfgoedlijst staat. Het is een heel bijzondere plek en niet zonder reden. Deze plek geeft je de mogelijkheid om hetzelfde te ervaren als de oude pelgrims die sinds de 16e eeuw deze berg beklommen. Het brede keien pad naar de top van de berg gaat langs 14 kerken en kapellen die elk gemaakt zijn uit het beste vakmanschap en bouwkunst dat er in die tijd te krijgen was.

Varese ligt op ca. 1 uur rijden van onze chalets in Porlezza. De route is eenvoudig en voert langs Lugano richting Como naar het meer van Varese. Op een paar kilometer buiten het stadje ligt het Sacro Monte di Varese in het Campo Dei Fiori National Park. De 14 kappellen die perfect in de prachtige bergachtige omgeving passen, maken het een van de mooiste heilige bergen van Italië.

Al in de 15e eeuw was Santa Maria del Monte op de top van de berg een heilige plek om de Heilige Maagd Maria te aanbidden. Dankzij oude documenten weten we dat het Mariabeeld en een kapel al sinds de 4e eeuw bovenaan Sacro Monte di Varese aanwezig zijn. Later werd de toenmalige kapel verder uitgebreid met een klooster dat nog altijd wordt bewoond door nonnen. De traditie van heilige bergen in Italië in ontstaan in de later middeleeuwen aan het einde van de kruistochten. Pelgrimstochten naar het heilige land zijn kostbaar en zeker niet zonder gevaar. Vandaar dat er gezocht werd naar een alternatief. Dit werd gevonden in de bouw van heilige bergen met een kruisweg naar de top die in vele opzichten even uitdagend moest zijn dan een echte pelgrimstocht.

Tijdens de klim naar boven over een uitdagend keienpad kom je 14 kapellen tegen. Al deze kapellen zijn in tamelijk korte tijd gebouwd. Dit heeft alles te maken met de rijke families die de bouw sterk financieel hebben ondersteund. Op alle kapellen staat dan ook prominent het familie wapen op de voorgevel die de familie aanwijst die de kapel gefinancierd heeft. Onderweg heb je op tal van plaatsen een prachtig uitzicht over de vallei, de kerkjes en de verschillende dorpjes. Met name aan het einde van de middag wanneer de zon al wat lager staat levert dit een prachtig uitzicht op.

Bovenaan de heilige weg naar boven ligt het Pogliaghi Museum. Het museum staat in het teken van Lodovico Pogliaghi, de belangrijkste kunstenaar van Lombardije die zijn hoogtij vierde in de 19e eeuw. Het museum was in die tijd zijn werkplaats en van daaruit werkte hij aan diverse kunstobjecten.

Eenmaal boven op de heilige berg is het genieten van het uitzicht. Er ligt een leuk restaurantje met een mooi terras. Deze dagtocht is makkelijk uit te breiden met een bezoek aan Varese en het meer van Varese. Varese is als winkelstad zeer de moeite waard en lijkt op een kleine uitvoering van Milaan. Tevens zijn er mooie parken en gebouwen te zien uit de bloeitijd van de Italiaanse middeleeuwen. Varese ligt verrassend dicht bij onze chalets in Porlezza, op slechts 1 uur rijden. Voor meer informatie over onze chalets, de omgeving van Lombardije en de Zwitserse Ticino, kijk dan op onze website www.bellavilletta.nl