Op zoek naar de geschiedenis van Isola Comacina en de kunstenaars van Bella Arti

jan 4, 2018Comomeer

In deze Chaletverhuur Bella Villetta blog gaan we op onderzoek uit naar de geschiedenis van Isola Comacina. Zoals de naam doet vermoeden gaat het hier om een eiland, het enige eiland dat het Comomeer rijk is. Dit eiland ligt tegenover Ossuccio op ongeveer 100 meter van de kade. Het eiland heeft een oppervlakte van 7,5 hectaren, een omtrek van 2 km en is 600 meter lang en 200 meter breed. Ondanks de bescheiden grootte is het rijk aan historie en overladen met natuur. Die combinatie maakte dat de plek een enorme aantrekkingskracht uitoefende op kunstenaars. Het is dan ook geen wonder dat vele kunstenaars op dit eiland hebben vertoefd en dat momenteel het eiland eigendom is van de Academie Belle Arti in Brera (Milaan).

Het plaatsje Ossuccio ligt net ten zuiden van Tremezzo aan de oevers van het Comomeer. Het is heel makkelijk te bereiken, op een kleine 30 min. rijden vanaf onze chalets en langs de enige weg van Menaggio naar Como die volledig langs het meer loopt, de Via Statale (Provinciale weg) SS340. Er zijn diverse parkeerplaatsen in de buurt en van daaruit is het heel eenvoudig om de smalle keien weggetjes te volgen naar Ossuccio bij het water. Vanuit de kade vertrekken kleine taxibootjes in traditionele stijl, voor een klein bedrag naar Isola Comacina aan de overkant.

Eenmaal aan de overkant, voel je gelijk dat de sfeer er heel anders is. Wij zijn er geweest in het najaar en dan zijn er natuurlijk ook minder toeristen en dagjes mensen. Langs de waterkant voert een smal weggetje je naar het hart van het eiland nabij de barokke kerk van San Giovanni. Naast deze kerk zijn er nog resten te zien van de Sant Eufemia kerk uit de elfde eeuw. Ook zijn er nog resten van de Santa Maria del Portico (twaalfde eeuw), de San Pietro in Castello en de Santi Faustino, te zien op het eiland. Allemaal overblijfselen van een rijke Christelijke traditie die al in de vroege middeleeuwen begon. Het smalle water tussen het eiland en het vasteland is in de zomer een heus openlucht zwembad. Boten mogen hier dan ook alleen heel zachtjes varen. Zeker een tip om lekker even in het Comomeer te zwemmen.

Het eiland beleefde sinds de vroege middeleeuwen diverse tragische gebeurtenissen waarin het diverse malen compleet verwoest werd en de bewoners moesten vluchten naar onder andere Varenna. Later heeft de oude eigenaar, Giuseppe Caprani, het eiland geschonken aan Koning Albert I van België, die het eiland vervolgens weer schonk aan de Italiaanse staat. Het onderhoud en de lange afstand vond Koning Albert maar niets. De Italiaanse staat heeft het eiland vervolgens verkocht aan de voorzitter van de kunstacademie in Brera met het idee om er een kunstenaars nederzetting van te maken. Dit laatste is maar zeer ten dele gelukt. Gelukkig maar, want de natuur heeft het eiland omgetoverd tot een waar paradijs.

Momenteel is het eiland eigendom van de Academie Belle Arti in Brera (Milaan). Er zijn ook nog enkele kunstenaars huisjes te zien en als je er op het goede moment bent zul je zelfs nog kunstenaars aan het werk zien. Het eiland is te bezoeken van eind Maart tot eind Oktober en geeft je de mogelijkheid Italië vanuit een ander perspectief te zien. Een land met een roerig verleden, de donkere middeleeuwen waarin grote stadstaten zoals Milaan, Bellinzona en Verona voortdurend met elkaar in oorlog waren, de opkomst van het Christendom na het Romeinse rijk en de verwoestingen in de oorlog tot de zee van rust, met veel natuur en de kunstenaars van Belle Arti die hier hun inspiratie bron vinden. Een rijke mix van levensfasen die de cultuur van het Italiaanse merengebied hebben gevormd tot de parel die het nu is. Meer weten over Isola Comacina bezoek dan www.comacina.it. Veel leuker is het natuurlijk om Isola Comacina in het echt te bewonderen. Reserveer dan snel in één van onze luxe chalets aan het meer van Lugano www.bellavilletta.nl