Reis met ons mee naar Como en maak kennis met Romeinen, zijde en Napoleon

jan 21, 2018Bella Villetta, Comomeer

De stad Como ligt helemaal in het uiterste zuiden, aan de westelijke arm van het Comomeer. Eigenlijk een onopvallende stad tussen al het moois dat het Comomeer te bieden heeft maar toch is het een stad met een eeuwenoude geschiedenis en terecht de naamgever van het meer. Como is ontstaan in de tijd van de Romeinen en hiervan zijn nog heel veel sporen te vinden. De stadsmuur en de uitkijkposten langs de stad duiden op een gevaarlijk verleden waar de stad zich heel vaak heeft moeten verdedigen tegen invallende vijandelijke volkeren.

De binnenstad van Como is voor het grootste gedeelte autovrij en heeft gezellige steegjes, winkeltjes en eetgelegenheden. Alle straten eindigen in de haven waar vroeger natuurlijk veel vissersboten aanmeerden. Nu is de haven nog altijd druk maar dan gedomineerd door plezier- en rondvaart boten. Vanaf onze chalets is Como ca. 1 uur rijden, eerst naar Menaggio en dan zuidwaarts langs de oevers van het Comomeer. Eigenlijk is het rijden helemaal niet erg want je komt langs de mooiste plekjes die het meer te bieden heeft. Veel van deze plaatsen verdienen een apart bezoekje zoals de kabelbaan bij Argegno naar Pyri en Villa Carlotta. In onze blog staan veel van deze uitstapjes uitvoerig beschreven en daarvoor verwijzen we naar onze Facebook pagina of onze website www.bellavilletta.nl

De stad en de haven liggen ingesloten tussen de bergen. De zuidelijke flanken van de stad werden beschermd door hoge vestigmuren met uitkijktorens. Deze fortificaties werden reeds door de Romeinen gebouwd en zijn in grote delen nog bewaard gebleven. Bij het verkennen van de stad kunnen we deze vestingwerken eigenlijk niet missen. De zuidelijke poort is zo hoog dat hij van heinde en ver kan worden gezien. Como is van oorsprong een rijke stad en was daarom vaak doelwit van rovers. Gedurende de middeleeuwen werd de stad vaak bezet door vorsten uit Milaan en Verona en aan het einde van 18e eeuw werde Como ingenomen door de troepen van Napoleon. Ondanks alle vijandelijkheden heeft de stad zijn karakteristieke beeld niet verloren en schittert de Dom van Como nog even mooi als vroeger. God was de inwoners van Como blijkbaar goed gezind!

Vanaf Como is het mogelijk om een kabelbaantje, in Italië een Funicolare genoemd, te nemen naar het plaatste Brunate in de bergen. Een bezoekje aan Brunate is zeker de moeite waard want het geeft je een prachtig uitzicht over de stad. Als je op tijd bent kun je op het mooiste terras van Brunate zitten waarbij je kunt genieten van de bergen tot in Chiasso in Zwitserland. Als het helder weer is kun je heel ver kijken en toen wij er waren konden we de wolkenkrabbers van Milaan zien liggen. In de late namiddag kun je genieten van een fantastische zonsondergang. Een wijntje erbij en nog wat Antipasti en de avond kan niet meer stuk. Een echte aanrader voor wie niet alleen wil genieten van de stad Como maar ook van zijn cultuur en gastronomie.

Op de foto links is de zuidelijke vestingwal te zien. Vanaf hier begint de oude binnenstad die hoofdzakelijk autovrij is. Hierdoor kun je ongestoord genieten van de kleine straatjes en steegjes met daartussen allerlei winkeltjes en barretjes. De Romeinen starten de bouw van de toen nog kleine stad rond 200 na Chr. en tijdens de middeleeuwen (1200 na Chr.) werden de muren verder uitgebouwd. Na de 16e eeuw werd de productie van zijde steeds belangrijker. Langere tijd was deze omgeving het hart van de Europese zijde industrie die natuurlijk een levensader werd voor de ontwikkeling van de mode in Milaan.

Onze dag in Como was heel geslaagd en we hebben veel gezien. Heel vaak kom je niet verder dan de hoofdstraat, de oude binnenstad of de Dom maar Como heeft veel meer te bieden. Ook een uitstapje naar Brunate met de Funiculare is zeer aan te bevelen en een lunch of avondeten boven, met uitzicht op Como als de zon ondergaat, doet ieders hart natuurlijk sneller slaan.

Como is eenvoudig te bereiken vanaf onze chalets in Porlezza en is ca. 1 uur rijden. Onze verhuur voor het seizoen 2018 is in volle gang en natuurlijk zijn de weken in het hoogseizoen snel bezet. Heb je plannen om naar Porlezza in Italië te gaan reserveer dan nu bij www.bellavilletta.nl Onze chalets liggen slechts 30 m van het strand van het meer van Lugano, zijn volledig ingericht en klaar voor verhuur. Alles is aanwezig incl. kussens en dekbedden. Nog meer informatie en leuke tips zijn te vinden op onze Facebook pagina.