Van religieus centrum naar toeristische uitvalsbasis aan het Comomeer

feb 18, 2018Comomeer

Gravedona ligt in een mooie baai in een sierlijke bocht van het Comomeer en is zomers een heel belangrijk toeristisch centrum. Aan de voet van de groene uitlopers van het zuidelijk Alpengebied is Gravedona een uitstekende uitvalsbasis voor het ontdekken van het noordelijk deel van het Comomeer

Gravedona is maar klein en met zijn 3000 inwoners voor onze begrippen niet meer dan een dorpje echter in de zomermaanden is het inwonertal vele malen groter. Het heeft een karakteristiek oude centrum met smalle steegjes, steile trappen, oude en dicht op elkaar gebouwde huisjes en poorten die nog stammen uit de oudheid. De gezellige boulevard met zijn leuke terrasjes en winkeltjes is onlangs gerenoveerd.

Op de boulevard lopende in de richting van de Chiesa di Santa Maria del Tiglio bevindt zich het toeristische informatie centrum. Hier is goede informatie en tips te vinden over de omgeving

Het stadje was vroeger een heel belangrijk religieus centrum en dat is nog altijd goed te zien in een aantal prachtige kerken. De belangrijkste zijn de Chiesa Santa Maria del Tiglio en de San Vicenzo die prominent vooraan aan het water liggen. Beiden zijn erg oud, de Santa Maria stamt uit de 12e eeuw en de Fresco’s binnen zijn nog zeer goed bewaard gebleven. De San Vicenzo is nog ouder en is gebouwd rond het jaar duizend. Onder het gebouw is een antieke grafkelder. Ten tijde van ons bezoek was de San Vicenzo in restauratie en daarom niet toegankelijk.

In de middeleeuwen bereikte de verering van Maria en andere religieuze activiteiten een hoogtepunt. Ook in de hoger gelegen delen van Gravedona aan het Comomeer werden kerken gebouwd zoals de Santa Maria della Grazie. Deze kerk werd in Renaissance stijl gebouwd en rijk bekleed met zeer fraaie fresco’s. Deze kerk ligt zeer fraai en het uitzicht over Gravedona en het Comomeer is er werkelijk adem benemend. Ook de in Romaanse stijl gebouwde Sante Gusmeo en Matteo ligt zeer fraai omgeven door een betoverend park. Ook in deze kerk is het weer genieten van artistiek fresco’s die zeer goed bewaard zijn gebleven.

Aan de boulevard is het zeer goed toeven en dat kunnen wij beide beamen. Hier zitten we bij Bar Olmo in het hart van de Gravedona aan het Comomeer. Een aanrader als je lekker ontspannen wil genieten.

Boven de originele bronzen klok uit de 17e eeuw. Deze werd gerestaureerd maar niet meer teruggehangen. Nu is hij wel goed te bekijken natuurlijk.

Leuk is vaak het contrast tussen oud- en nieuw. Deze moderne interpretatie hangt naast oude fresco’s van duizend jaar eerder.

Gravedona, aan het Comomeer ligt op ca. 45 min rijden van onze chalets. Het is eenvoudig te bereiken vanuit Porlezza door in de richting van Menaggio te rijden en daar de noordelijke route langs het Comomeer aan te houden. Het is zeker de moeite waard om Gravedona te bezoeken als je van historie houdt maar zeker ook als je graag een gezellige bar opzoekt langs de boulevard. De boulevard is zeer gezellig. Ook meren hier de boten aan de van Navigazione del Lago, van hieruit kun je de boot nemen naar Como, Bellagio maar ook in noordelijk richting naar Colico en Piona. Er is niets leuker dan lekker op je gemak het Comomeer te ontdekken, om in de avond weer gezellig neer te strijken op je eigen volledig ingerichte chalet bij het meer. Wij hebben nog enkele weken vrij in voorjaar en zomer 2018. Reserveer nu het nog kan bij www.bellavilletta.nl. Dit kan via het contact formulier op de site of per sms, mail of whatsapp bericht.