In Vico-Morcote aan het Luganomeer heeft de tijd stilgestaan

jan 7, 2017Luganomeer

Vico Morcote is een onopvallende plaats maar met een opvallende naam. Vico Morcote is de kleine broer van Morcote. Morcote was ooit de grootste haven aan het Meer van Lugano en in de Middeleeuwen een belangrijke goederenoverslagplaats voor de adel van Milaan. Tegenwoordig is dit dorp gelegen in de Zwitserse Ticino met zijn rijk gedecoreerde gevels en het park Scherrer een geliefde excursiebestemming. Weinigen doen Vico Morcote aan en dat is zonde. Deze plek buiten de toeristisch drukte is een oase van rust en staat dicht bij de natuur. Een echte aanrader voor wie de toeristische drukte moe is.

Morcote ligt tien kilometer ten zuiden van Lugano. Het dorp is bekend vanwege zijn deels uit de late Middeleeuwen stammende arcades langs de oevers van het meer. Verdere bezienswaardigheden zijn het paleis Torre del Capitano, herenhuizen uit de zestiende tot achttiende eeuw en de, vermoedelijk uit de dertiende eeuw stammende kerk Santa Maria del Sasso. Vanuit Lugano op de weg naar Morcote is een kleine afslag met de naam Vico Morcote. Als je die neemt rijdt je de zuidelijke hellingen van de Monte San Salvatore op. Na een paar kilometer kom je aan bij Vico Morcote. Rechts ligt een parkeergarage voor de auto. Eenmaal weg van de auto kan de reis beginnen, door het eeuwenoude dorp, genieten van de schitterende vergezichten en natuurlijk het lopen van “Het pad der zintuigen”

Vico Morcote ligt een heel stuk hoger dan Morcote dat aan de kust van het Luganomeer ligt. Daardoor heb je overal een prachtig uitzicht en geniet je van de rust ook in de zomer. Als Morcote overstelpt wordt door toeristen is Vico Morcote nog lekker rustig.

Vico Morcote ligt tegen de hellingen van de Monte San Salvator, één van de 3 hoogste bergen die de stad Lugano omsluiten

De Kerk van Vico Morcote ligt tussen de bebouwing verscholen. Het is duidelijk dat in de loop der tijden veel gebouwen zijn toegevoegd en doordat op een helling moest worden gebouwd staat natuurlijk alles kort op elkaar

Hier is duidelijk te zien dat Vico Morcote tegen de steile hellingen van de San Salvatore gebouwd is. Alle wegen hebben een sterk hoogteverschil maar daardoor heeft het gebied ook een echte Italiaanse uitstraling. De palmbomen die welig gedijen in dit sub-tropische gebied maken het plaatje af.

Deze prachtige middeleeuwse kerk ademt nog de sfeer van vervlogen tijden. De kunstzinnigheid en het detail waarmee deze ornamenten zijn vervaardigd vindt je nu niet meer terug

Natuurlijk leent zich Vico Morcote uitstekend voor het maken van mooie plaatjes. Deze kans hebben we natuurlijk met beide handen aangenomen.

Wie de moeite neemt even iets verder naar boven te lopen komt bij het startpunt van het “pad der zintuigen” Dit op een unieke plek gelegen pad, neemt je mee naar een bijzondere ervaring voor je zintuigen. Het idee van dit pad is om je dichter bij de natuur te brengen door op markante plekken je zintuigen te laten gebruiken en zo de natuur te horen, te zien of te voelen. Dit is zeker heel leuk om samen met je kinderen te doen. Het is ongeveer een uur lopen en de paden zijn goed begaanbaar. Vico Morcote is ongeveer 45 min. rijden van onze chalets. Het is een leuk idee voor een halve dag te doen, en daarna weer lekker liggen aan het strand 30 m van onze chalets. Bella Villetta Tip!