Wandelen langs de oevers van het Lugano meer

nov 26, 2017Luganomeer

Sommige hele simpele dingen kunnen heel mooi zijn. Wandelen langs het meer van Lugano is zo’n activiteit die in eerste instantie niet erg aantrekkelijk lijkt maar eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Vanuit onze chalets is het maar een paar minuten rijden naar het plaatsje Gandria dat als een arendsnest tegen de oevers van het meer van Lugano lijkt te zijn gekleefd. Als je daar parkeert kun je direct een trapportaal nemen dat je naar de dieper gelegen weg naar Gandria voert. Je ziet hier ook al bordjes “sentiero di olivi” oftewel het pad der olijven wat al aangeeft dat de olijventeeld in dit gebied rond het Lugano meer een heel belangrijke plaats inneemt. Bij het plaatsje Gandria voel je nog de oude sfeer van honderden jaren geleden toen het toerisme nog niet was uitgevonden. Wandelend door de smalle steegjes en straatjes wordt je steeds weer herinnerd aan de olijventeeld. Er zijn ook diverse informatie borden langs de paden die meer vertellen over de olijventeeld in de regio.

Vanuit Gandria loopt er een smal pad in de richting van Lugano in westelijke richting. Het is eigenlijk niet te missen want het gebied is zo smal en langgerekt met het meer aan één zijde dat verdwalen onmogelijk is. Het pad voert langs indrukwekkende rots formaties, door een mooie gallerij ter bescherming van wandelaars in de wintermaanden en verder langs enkele zeer exclusieve hotel- restaurants. Op enkele plaatsen langs de kustlijn meert de boot aan vanaf Lugano die in de zomermaanden regelmatig vaart tussen Lugano en Porlezza.

Verder langs de kust lopende naar het westen kom je langs de eerste woningen aan de rand van Lugano. Het water hier is gelukkig nog heel helder en schoon en als je geluk hebt kun je grote vissen zien vanaf de kant. Vroeger was de visvangst een belangrijke bron van levensonderhoud echter tegenwoordig is het te weinig om van rond te komen. Visvangst is nu hoofdzakelijk een leuke hobby. Vanaf de oostkant van Lugano loopt het pad omhoog in de richting van de hoofdweg naar Lugano.

Na een pittig klimmetje eindigt de weg op de hoofdweg naar Lugano. We vervolgen onze weg terug in oostelijke richting terug naar Gandria en na enkele tientallen meters is er een weer een pad direct door een sterk hellende wijngaard naar onder. Hier is het opletten want het verval is erg groot. Het is echter zeer de moeite waard, na de wijngaard met druivenranken komt een olijvengaard waar je de kronkelende weg met trappen naar onder gaat. Je eindigt weer op het pad naar Gandria terug naar de parkeerplek. Een absolute aanrader als je graag meer ziet dan de doorsnee toerist. De wandeling duurt ongeveer 2 uur afhankelijk hoe lang je pauzeert en wil genieten van de omgeving. Maar laten we eerlijk zijn, als je hier vakantie gaat vieren wordt de tijd steeds minder belangrijk.